Kerajaan Khalifah Islam - Jilid 1

Not yet rated Write a review
Price
RM 39.00
Availability:
In Stock
Product Code:
BKJ 00042
Brand:
Hijjaz

Usually dispatches within 3 to 5 working days.

For Kad Istiqamah member, please provide membership number upon checkout.

Share

Impak tamadun Islam telah mendominasi dunia sejak abad ke-7 iaitu semenjak Nabi Muhammad saw diturunkan wahyu daripada Allah swt.  Agama Islam yang muncul di Semenanjung Arab menjadi lebih luas dan terbuka Selepas wafatnya baginda lantaran penyambung kekuatan Islam dinaungi oleh Khulafa al-Rasyidin.Dengan itu, Islam dilebarkan secara serius di seluruh dunia, meliputi Lautan Atlantik di Barat dan Asia Tengah di Timur.

Namun, lama-kelamaan umat Islam berpecah dan banyak kerajaan Islam muncul seperti Kerajaan Umaiyah yang diasaskan oleh Muawiyah bin Abu Sufyan, sebagai khilafah Islam pertama yang ditubuh berdasarkan perwarisan selepas kewafatan Rasulullah.

Sesungguhnya, Islam dibangun dengan landasan persaudaraan dan kepimpinan yang bertapak atas hukum Allah.Ironiknya, dalam kerajaan Islam sendiri banyak pemerintah yang jauh dari kepimpinan Rasulullah saw, dengan ditemani egois dan tamak menguasai pimpinan, akhirnya banyak kerajaan runtuh tenggelam.

Perjalanan sejarah Islam bukan sahaja menarik ketika riwayat Rasulullah saw, tetapi kerajaan Islam juga  membesar dengan pelbagai ciri pemerintahan yang membenamkan kegemilangannya lantaran kelemahannya sendiri.

Semoga pendedahan yang digarapkan mampu membuktikan beberapa perkara yang bakal menjadi pedoman kepada sekalian umat manusia, selamat mentelaah!

Pemerintahan Khulaf Ar-Rasyidin

Book
Book Author Raffar Mat
Book Binding Thin
Book Language Malay
Write a review