• Ensiklopedia Tumbuhan Ubatan Malaysia

Ensiklopedia Tumbuhan Ubatan Malaysia

Not yet rated Write a review
Price
RM 69.00
Availability:
In Stock
Product Code:
BKA 00297
Brand:
Al-Hidayah

Usually dispatches within 3 to 5 working days.

Share

Bumi Malaysia bukan sahaja kaya dan unik dengan kepelbagaian bangsa, budaya dan kesenian. Malah kedudukannya yang terletak di kawasan beriklim khatulistiwa yang juga dikenali sebagai iklim hutan hujan tropika sememangnya menyimpan pelbagai khazanah flora dan fauna ciptaan Allah. Dengan kesuburan tanahnya tumbuh subur di atas pelbagai khazanah bumi yang begitu berharga sekali iaitu tumbuh-tumbuhan. Tidak kira kecil mahupun besar semuanya adalah khazanah bumi yang amat berharga. 

Seperti yang kita ketahui, hutan hujan tropika ini menyimpan pelbagai misteri, keajaiban dan keunikannya yang tersendiri . Begitu juga tumbuh-tumbuhan yang tumbuh subur di atasnya. Sejak turun temurun lagi hubungan di antara manusia dan alam sekitar itu sangat akrab. Tumbuh-tumbuhan yang ada di sekitar manusia menyimpan khasiat dan keajaibannya yang tersendiri khususnya dalam bidang perubatan tradisional ataupun perubatan alternatif. Berdasarkan pengalaman nenek moyang terdahulu, tumbuhan-tumbuhan yang digunakan untuk tujuan perubatan diperolehi dari kawasan hutan, persekitaran ataupun ditanam khas. Tanpa kita sedari, tanaman-tanaman yang biasanya menghiasi persekitaran kita seperti pokok bunga, pokok hiasan dan tanaman lain nyata mempunyai khasiat perubatan bagi merawat pelbagai jenis penyakit. 

Marilah kita terokai khasiat tumbuh-tumbuhan yang terdapat di sekeliling kita ini untuk dijadikan sebagai alternatif dalam merawat penyakit dan penyembuhan. Namun, kita harus berhati-hati dalam menggunakan tumbuhan-tumbuhan ini kerana tanpa pengetahuan yang betul dan tepat agar ia tidak memudaratkan atau mendatangkan kesan buruk. 

Semoga dengan maklumat dan ilmu yang dinukilkan di dalam buku ini akan memberikan kita pencerahan dan pengetahuan tentang tumbuh-tumbuhan ciptaan Allah dan menambahkan lagi keyakinan kita kepada kekuasaan dan kehebatan Yang Maha Menciptakan Alam ini.

Write a review