Al-Ustaz Isu 47 - Cukupkah Sekadar Halal?

Not yet rated Write a review
Price
RM 9.00
Availability:
Sold Out
Product Code:
MJ 00001
Brand:
Telaga Biru

Usually dispatches within 3 to 5 working days.

Share

Pada 16 Januari yang lalu, Telaga Biru merasmikan kedai runcit pertamanya dengan nama BinWaharp’s Grocer: Your Halal Station. Kedai runcit ini menawarkan pelbagai produk halal daripada makanan hingga- lah penjagaan diri dan keperluan rumah. Semua pembekal produk daripada kalangan bumiputera Islam.

Usaha ini merupakan pengamalan ajaran Islam secara praktikal mengikut konteks semasa. Tiada agama yang sangat prihatin dalam hal pemakanan seperti Islam. Apa yang masuk ke dalam perut akan meninggalkan kesan pada akhlak dan hati.

Imam Ahmad pernah ditanya: “Apa perkara yang boleh melembutkan hati?” Beliau menjawab: “Makanan halal.”

Memilih barangan halal bukan hanya berkaitan dengan pembentukan tubuh dan minda. Namun juga berkait rapat dengan pembinaan dan perkembangan ekonomi umat.

Jika selama ini umat Islam hanya menjadi pengguna, kini saatnya kita beralih kepada posisi pengeluar dan pengedar. Umat Islam mesti melepaskan kebergantungan kepada pihak lain dalam memenuhi keperluan asasnya.

Walau bagaimanapun, tanpa sokongan umat Islam di Malaysia perjuangan ini tidak akan berjaya. Justeru, Majalah al-Ustaz bercadang untuk memberi kesedaran bagi umat Islam berkenaan konsep halal dan pelbagai aspek yang berkaitan dengannya. 

Untuk itu, saya telah meminta al-Fadhil Ustaz Ahmad Fauwaz Fadzil menggantikan saya menulis artikel isu untuk keluaran kali ini. Beliau seorang ilmuwan muda yang berkelayakan dalam bidang fiqah semasa. Saya yakin penjelasan beliau dapat memberi pencerahan berkenaan dengan aspek yang sangat penting ini.

Selamat membaca.

Write a review